Koppenbergcross
1 november 2024

Fem van Empel triomfeert in Soudal Ladies Trophy

Dutch Fem Van Empel celebrates as she crosses the finish line to win the women's race during the Koppenbergcross, the first race (out of eight) of the X2O Badkamers trophy, in Melden, on Tuesday 01 November 2022. BELGA PHOTO DAVID PINTENS
Dutch Fem Van Empel celebrates as she crosses the finish line to win the women's race during the Koppenbergcross, the first race (out of eight) of the X2O Badkamers trophy, in Melden, on Tuesday 01 November 2022. BELGA PHOTO DAVID PINTENS

De Nederlandse Fem van Empel domineerde de Koppenbergcross voor vrouwen elite. Ze is al enkele weken de te kloppen vrouw in het veld en ook op in deze Soudal Ladies Trophy maakte ze die favorietenrol waar. Denise Betsema en Shirin van Anrooij vochten om de andere twee podiumplaatsen op de flanken van de mythische helling in Oudenaarde.

Het was Marie Schreiber die de hole shot pakte op de top van de Koppenberg. Bij het opdraaien zaten de grote favorieten al in haar wiel, klaar om een pittige strijd te gaan voeren. Het duurde niet lang voor Shirin Van Anrooij, Denise Betsema en Fem van Empel de leiding van haar overnamen. Het trio pakte meteen een mooie voorsprong op de rest van het deelnemersveld en liet winnares van vorig jaar Clara Honsinger niet in de wedstrijd komen. Het duurde niet lang voor Fem van Empel de lijn van de afgelopen weken doortrok en er alleen vandoor ging.

“Dit is mijn lievelingswedstrijd,” wist ze voor de wedstrijd al. Na opnieuw een indrukwekkende solo mocht ze de kassei mee naar huis nemen. “Deze krijgt sowieso een mooi plaatsje. Het is de derde keer dat ik hier aan de start stond, driemaal is scheepsrecht zegt men dan. Het was niet de bedoeling om zo vroeg alleen op kop te komen, maar ik merkte vrij snel dat mijn benen zeer goed waren. Deze wedstrijd was voor mij de perfecte generale repetitie voor het Europese kampioenschap van volgende week.”

Denise Betsema en Shirin van Anrooij vochten een mooie strijd uit om de twee overgebleven podiumplaatsen en het was uiteindelijk Betsema die haar concurrente kon afschudden. “Ik kon me wat sparen in het wiel dankzij Fem en kon de stukken uitzoeken waar ik sterker was dan Shirin. Ik gaf alles tot de finish omdat dit klassement op tijd aankomt. 40 seconden is veel, ik had gehoopt van het gat iets kleiner te houden,” vertelde Betsema, ploeggenote van Fem van Empel bij Pauwels Sauzen – Bingoal.

Sterke prestatie ook van onze jonge landgenote Kiona Crabbé. De 21-jarige werd knap achtste op de flanken van de Koppenberg. Française Pauline Ferrand-Prevot was de pechvogel van de dag. Zij kreeg in de beginfase af te rekenen met pech en moest ook de laatste keer de kasseien op lopen. Niet de beste start van haar cyclocrosscampagne.

 

 

Deel dit bericht