vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Zo was het in 2011: elite

maandag 10 september 2012
Kevin Pauwels onttroonde 'Koning Koppenberg' Sven Nys, zeven jaar op rij de beste in Oudenaarde. Pauwels reed in de slotfase weg van Nys en Zdenek Stybar nadat zij bij een eerste regenbui de materiaalpost waren ingedoken voor aangepaste tubes.

Er is een einde gekomen aan de zegereeks van Sven Nys op de Koppenberg. Een reeks die in 2004 begonnen was, maar de zevende opeenvolgende overwinning van 2010 betekende de laatste. Kevin Pauwels kan de eer opeisen dat hij die serie gestopt heeft. Mede door tegenslag van Nys, die een lekke band als reden voor zijn verlies kon inroepen. Zdenek Stybar was derde. Niels Albert, die gevallen was tijdens de opwarming en lichtjes geraakt was aan de schouder, moest vrede nemen met de zevende plaats.

Een massa toeschouwers, om en bij 20.000 man sterk, kreeg op de Koppenberg lange tijd een thriller aangeboden. Het peloton bleef samen tot de derde van de tien te rijden ronden. Toen zorgde Sven Nys voor afscheiding. Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Klaas Vantornout en Zdenek Stybar konden volgen. Het vijftal kreeg iets voorbij half wedstrijd het gezelschap van Niels Albert en Bart Aernouts. Maar dat was niet naar de zin van Nys, die nog een keer versnelde. Het kostte de kop van Vantornout, Albert en Aernouts, terwijl Meeusen de kloof naar de drie niet meer dicht kreeg.

In de zevende ronde, toen het lichtjes begon te regenen, bepaalde materiaalpech de beslissing van de race. Net nadat hij van fiets gewisseld had, kreeg Nys een lekke band, waardoor hij zowat een halve ronde verder moest op de velg. Voor Pauwels het sein om ervandoor te gaan aan een tempo dat ook voor Stybar - die ook de post was ingedoken - te hoog lag. Nys slaagde er nooit meer in om de kloof te dichten.

Pauwels: “Wellicht nooit zo sterk”

Iets meer dan een week na zijn groots nummer in Tabor pakte Kevin Pauwels ook op de Koppenberg stevig uit. “Ik heb de goede keuze gemaakt door niet te wisselen van fiets op het moment dat Nys en Stybar dat wel deden”, stelde Pauwels. “Ik had meteen een kleine bonus en even later ving ik dan ook nog op dat Sven lek was gereden. En ook Zdenek zag ik totaal niet meer toen ik omkeek. Dan moest ik uiteraard voluit voor de zege gaan. In het begin had ik nochtans het gevoel dat Sven de sterkste was. Toen hij een versnelling plaatste, moest ik serieus diep gaan om in zijn wiel te blijven.”

Pauwels is ongetwijfeld aan zijn beste seizoen ooit bezig. “Ik fiets ook rond met het gevoel dat ik wellicht nooit zo sterk was als nu. Bovendien speelden de omstandigheden vooralsnog in mijn voordeel. Het parcours hier lag er bijvoorbeeld veel beter bij dan vorig jaar, toen ik derde werd. Ik denk niet dat de anderen me stilaan meer zullen beginnen viseren. Volgens mij houden ze al sinds vorig seizoen serieus rekening met mij.”

Nys: “Verlies koers door lekke band”

Sven Nys, de voorbije zeven jaar 'Koning Koppenberg', moest zijn scepter overdragen aan Kevin Pauwels. Het sleutelmoment was zijn fietswissel toen de eerste regendruppels vielen. “Tien meter voorbij het punt waar ik op mijn fiets sprong, stond ik lek”, verklaarde Nys. “Heb ik iets geraakt of was de tube al langzaam aan het leeglopen? Ik durf het niet te zeggen. Ik heb er in ieder geval de wedstrijd verloren, zonder te willen beweren dat ik anders zeker een achtste opeenvolgende keer zou hebben gewonnen. Ik was de koers wel mee aan het maken en zou zeker tot de slotronde in strijd voor de zege zijn gebleven. Iedereen weet dat de laatste beklimming hier dan vaak beslissend is en in het verleden heb ik daar al vaker het verschil gemaakt. Nu was Kevin weg en tien, vijftien seconden goedmaken lukt niet tegen een Pauwels in zo’n topconditie.”

Stybar: “Mentale tik na wissel”

Ook voor wereldkampioen Zdenek Stybar was zijn eerste fietswissel het kantelmoment. “De tubes op de nieuwe fiets waren niet ideaal voor de omstandigheden van dat moment”, zei Stybar. “Zo verloor ik tijd en ook mentaal kreeg ik een tik. Jammer, want de benen voelden steeds beter aan naarmate de wedstrijd vorderde. Al zou de uitslag er ook zonder de fietswissels wellicht niet veel anders hebben uitgezien. Hier wint meestal de sterkste en vandaag was dat volgens mij Pauwels, die foutloos bleef. Ik van mijn kant kan niet anders dan blijven herhalen dat ik nog niet mijn beste conditie te pakken heb.”

Uitslag elite (42 dln)

1. Kevin Pauwels (Kalmthout/Sunweb-Revor) 1u00:38
2. Sven Nys 0:31
3. Zdenek Stybar (Tsj) 1:11
4. Bart Aernouts 1:13; 5. Tom Meeusen 1:24; 6. Klaas Vantornout 1:25; 7. Niels Albert 2:06; 8. Radomir Simunek (Tsj) 2:41; 9. Vincent Baestaens; 10. Joeri Adams 2:54; 11. Bart Wellens 3:02; 12. Dieter Vanthourenhout 3:03; 13. Thijs van Amerongen (Ned) 3:04; 14. Rob Peeters 3:14; 15. Mariusz Gil (Pol); 16. Gerben de Knegt (Ned) 3:34; 17. Tom Van den Bosch 3:43; 18. Jan Denuwelaere 3:47; 19. Simon Zahner (Zwi) 3:50; 20. Marco Bianco (Ita) 3:54; 21. Patrick Gaudy 4:03; 22. Thijs Al (Ned) 4:21; 23. Jiri Polnicky (Tsj) 4:46; 24. Robert Gavenda (Svk) 5:08; 25. Kenneth Van Compernolle 5:09; 26. Kevin Cant 5:23; 27. Eddy van IJzendoorn (Ned) 5:29; 28. Gianni Denolf 6:02; 29. Stijn Huys 6:43; 30. Thomas Vernaeckt op 1 ronde; 31. Kobe Hereijgers (Ned) op 2 ronden; 32. Martin Zlamalik (Tsj); 33. Toon Devenyns; 34. Marcel Meisen (Dui); 35. Tim Van Nuffel op 4 ronden; 36. Robert Watson (GBr); 37. Grzegorz Grabarek (Pol); 38. James Thompson (GBr); 39. Alexandre Wypelier (Fra); 40. Jonathan Page (USA) op 6 ronden; 41. Ian Field (GBr); 42. Jim Aernouts.