vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Zeg voortaan: bpost bank trofee

woensdag 10 oktober 2012
Het was even wachten op de nieuwe naam voor het regelmatigheidscriterium dat tot vorig jaar door Gazet van Antwerpen werd gedragen, maar vanaf nu spreken we van de bpost bank trofee! In 2012-2013 is de Koppenbergcross de tweede manche van dit regelmatigheidscriterium, dat voortaan wordt beslist via een tijdsklassement.

bpost bank is vanaf nu voor drie seizoenen de nieuwe title partner. “Veldrijden is een sport die bpost bank echt op het lijf geschreven is. Niet zo verwonderlijk eigenlijk, als je weet dat we de 3 waarden van bpost bank ook in het veldrijden terugvinden: eenvoudig, zeker en voor iedereen. Veldrijden is de belangrijkste wintersport in Vlaanderen. Een sport van het volk, en toegankelijk voor iedereen. De bpost bank trofee is daarom het ideale sportevenement om onze naam aan te koppelen”, aldus Frédéric Jonnart, directeur marketing en sales bpost bank.

Christophe Impens, managing director Golazo sports: “bpost bank is een nieuwe grote sponsor in het veldrijden, maar voor ons geen onbekende. We hebben al enkele jaren een prettige samenwerking met hen, onder andere op de toertochten van de bpost bank cycling tour. Wij kijken ook uit naar wat het nieuwe klassement, gebaseerd op tijd, zal brengen. Een initiatief van drievoudig wereldkampioen veldrijden en collega Erwin Vervecken. De verwachtingen zijn hoog gespannen.”

Tijdsklassement

Inderdaad, niet alleen de title sponsor en de naam veranderen, de bpost bank trofee heeft nog heel wat nieuwigheden in petto. De belangrijkste is de invoering van een tijdsklassement, die het oude puntenklassement voor de elite mannen vervangt. Hierdoor zal de bpost bank trofee meer een rittenkoers worden. Uit simulaties blijkt dat de spankracht van het klassement zal toenemen. Bovendien gaan de renners nu veel minder met tactiek bezig zijn en meer met de wedstrijd zelf.

Het klassement wordt opgemaakt op basis van de aankomsttijd van de renners. Indien een renner met meer dan vijf minuten achterstand binnenloopt, uit de wedstrijd wordt genomen met de 80% regel, de wedstrijd verlaat of niet aan de start komt, wordt er een forfait van 5 minuten achterstand op de tijd van de winnaar van de manche aangerekend. Aan de eindmeet kunnen de renners extra bonificatieseconden verdienen voor het eindklassement (resp. 15, 10 en 5 seconden).

bpost bank Time Gap & tussensprint

Een andere nieuwigheid is dat de tussensprint niet langer aan de finish na twee ronden ligt, maar aan het “bpost bank Time Gap” na ongeveer anderhalve ronde. In Oudenaarde net als een jaar terug te vinden op de top van onze befaamde weideklim. Daar sprokkelen de eerste drie renners niet alleen extra bonificatieseconden voor het eindklassement, ze verdienen er ook punten voor het Gazet van Antwerpen tussensprintenklassement. Ook het bpost bank Time Gap is iets innovatief: een grote klok waar je live de tijdsverschillen tussen de renners kan volgen.

Net als vorig jaar wordt ook dit seizoen de snelste renner op het parcours beloond. Wie de snelste rondetijd - dit is niet noodzakelijk de winnaar – laat optekenen, krijgt naast de eervolle vermelding als winnaar van de Belgacom snelste ronde een mooie cheque van 1.000 euro.

Prijzengeld opgetrokken

Een niet onbelangrijke nieuwigheid voor de renners zelf: de bpost bank trofee trekt het totale prijzengeld op. Er wordt voor maar liefst 138.350 euro aan prijzen uitgedeeld aan het einde van dit seizoen. Bij de elite mannen valt voortaan de top-15 in de prijzen, voor de eindwinnaar ligt er 30.000 euro klaar. Ook het bedrag voor de elite vrouwen gaat de hoogte in, de winnares krijgt dit jaar 6.000 euro.

Kalender bpost bank trofee 2012-2013:

14/10/2012 GP MARIO DE CLERCQ RONSE-KLUISBERGEN
01/11/2012 KOPPENBERGCROSS OUDENAARDE
17/11/2012 GP HASSELT HASSELT
22/12/2012 GP ROUWMOER ESSEN
28/12/2012 AZENCROSS LOENHOUT
01/01/2013 GP SVEN NYS BAAL
09/02/2013 KRAWATENCROSS LILLE
24/02/2013 INTERNATIONALE SLUITINGPRIJS OOSTMALLE

Info: www.bpostbanktrofee.be