vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Buitenlandse Oudenaardenaars: "Koppenberg is episch"

woensdag 17 oktober 2012
De beste Oudenaardenaars op een crossfiets spreken... Engels. Amerikanen, Britten, Spanjaarden, zelfs een verdwaalde Nieuw-Zeelander: het zwermt in onze stad van de buitenlandse veldrijders. Oud-winnares Helen Wyman, Nieuw-Zeelandse attractie Alexander Revell en de Deense Margriet Kloppenburg tekenden op onze persvoorstelling present.

In 2010 mocht Wyman nog met de begeerde kasseitrofee naar huis als winnares in onze vrouwenwedstrijd. "Hopelijk kan ik dat kunstje dit jaar overdoen", kruist de Britse de vingers. "Ik ben net terug uit de VS, waar ik negen van m'n tien veldritten won. In de tiende viel ik letterlijk uit. De Koppenbergcross is een epische wedstrijd. A great race, fantastisch om te rijden, want de sterkste renners komen altijd bovendrijven. En hoe meer modder, hoe beter voor me. Alleen jammer dat er voor vrouwen geen tijdsklassement is. Please, bring it in!"

Alexander Revell ontdekt deze winter Vlaanderen op een crossfiets. "Ik geniet ervan om hier te zijn", laat De Snor in zijn hart kijken. "Ik fietste de Koppenberg ooit al eens op met m'n koersfiets, straks dus langs de weide met m'n crossfiets. Wat ik tot dusver zag en las, leerde me dat de Koppenberg een mythische helling is. Ik probeer op 1 november om zolang mogelijk Nys en co voor te blijven. Want dat ze me na een tijd zullen dubbelen, dat staat wel vast."

Margriet Kloppenburg is een Oudenaardse Deense met Nederlandse roots. "De Koppenbergcross is één van de eerste veldritten die in mijn agenda met een kruisje staan aangeduid", vertelt ze haar verhaal in het Nederlands. "Omdat de wedstrijd tussen de Tsjechische wereldbekermanches en het Europees kampioenschap valt, zullen er veel rensters met een hoog niveau aan de start staan."

Waarom de drie voor Oudenaarde als verblijfplaats kozen, was de slotvraag op onze persvoorstelling. "Ik woon hier pas 2,5 weken, maar ik genoot van alles. Je vindt hier alles om te trainen: vlakke wegen, bergop, kasseien, offroad aan de donkvijvers...", aldus Revell. Kloppenburg kwam toevallig hier terecht. "Je vindt hier veel renners om mee te trainen, en dat trekt andere renners aan." En Wyman? "What attracts me here? The mensen, and the Koppenberg!"