vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Mijlpaal: Koppenbergcross plaatst als eerste Europese veldrit mannen en vrouwen op gelijke hoogte

vrijdag 21 februari 2014
De Koppenbergcross in Oudenaarde zorgt voor een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het veldrijden. In samenwerking met het Amerikaanse Twenty20 Cycling zijn wij op zaterdag 1 november 2014 de allereerste Europese topcross met even hoge prijzengelden voor mannen-elite en vrouwen. Tot dusver gaapte er in wedstrijden van eerste categorie, zoals de Koppenbergcross, nog een kloof van ruim vijfduizend euro tussen het prijzenbarema voor de mannen en dat van de vrouwen. Een kloof die de Sint-Pietersvrienden, organisatoren van de Koppenbergcross, nu beslisten te dichten.
 

De winnares van de GP Twenty20 Cycling, onze volgende vrouwenveldrit, verdient straks niet langer 350 maar 1667 euro. Exact evenveel als de volgende winnaar van onze GP Willy Naessens voor mannen-elite. En ook voor iedereen die verder in de uitslag staat, wordt een gelijk bedrag voorzien bij de mannen en de vrouwen. Een duidelijk signaal waarmee we hopen de groei van de Koppenbergcross en de huidige opgang van het vrouwenveldrijden vooruit te helpen. Tot dusver was er op Europese bodem enkel in wereldkampioenschappen veldrijden gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen.

De Britse Helen Wyman – Europees kampioene veldrijden, lid van de veldritcommissie van de internationale wielerfederatie, drievoudig winnares van onze wedstrijd én inwoonster van Oudenaarde – lacht deze zet uiteraard toe. “In mijn ogen is dit een enorme stap voorwaarts. Dit is een heel belangrijk moment voor het vrouwenwielrennen, want dit laat vrouwen toe een trapje te stijgen op de ladder richting gelijkheid. Ik besteed een groot deel van mijn vrije tijd aan het vooruit proberen helpen van het vrouwenveldrijden en hoop dat deze stap zal leiden tot een kettingreactie van wedstrijden die hetzelfde doen, want ik weet dat de steun van sponsors, supporters en renners er wel degelijk is.”

“Dat de Koppenbergcross de eerste Europese cross is die dit doet, is iets heel speciaals. Ik hou van de Koppenbergcross, voor mij is het de grootste wedstrijd na het wereldkampioenschap. Hij is legendarisch. Dat een Amerikaanse sponsor deze wedstrijd steunt, toont hoe belangrijk deze cross is in de wereld. Ik kan Twenty20 Cycling niet genoeg bedanken uit naam van alle renners die volgend seizoen deelnemen. Ik kijk nu al uit naar de GP Twenty20 Cycling en hoop in 2014 een nieuwe kasseitrofee te veroveren.”

Kristopher Auer, zaakvoerder van Twenty20 Cycling, is trots om de naam van zijn firma te verbinden aan de vrouwenveldrit van de Koppenbergcross. Twenty20 Cycling Co. bestaat uit twee bikeshops in Baltimore en Savage, Maryland in de Verenigde Staten. Eén van de zaken die ons uniek maken, is hoe we zijn gegroeid vanuit een cyclocrossachtergrond. Nog voor onze winkel er was, steunde ik de groei van het veldrijden in Amerika. Bijna tien jaar terug al organiseerde ik UCI-veldritten in Baltimore, waar ik mijn toekomstige zakenpartners ontmoette. De sport doen groeien heeft altijd hoog op onze agenda gestaan, en ik heb er altijd voor gezorgd dat vrouwen en mannen met gelijke kansen crossen.”

“Er is recent veel discussie geweest over de internationalisering van de sport, en vrouwenveldrijden staat hoog op de agenda voor verandering. Na gesprekken met Helen Wyman, een zesvoudige winnares van onze UCI-veldritten in Baltimore, hebben we een kans gezocht om ons deel te doen om deze twee sleutelelementen vooruit te helpen. Als bedrijf zijn we euforisch om deel te kunnen uitmaken van een evenement met zoveel uitstraling als de Koppenbergcross. Het is een ongelooflijke wedstrijd met z’n eigen rijke geschiedenis, zware omstandigheden en een fantastisch decor. We zijn trots om deel te kunnen uitmaken van naar mijn mening een belangrijk, of zelfs historisch, moment voor het vrouwenveldrijden en het vrouwenwielrennen in het algemeen. De groei van de vrouwensport kan niet genegeerd worden, en we zijn hoopvol dat de steun van de Koppenbergcross zowel in Europa als de VS het krachtig signaal uitzendt dat de tijd is gekomen.”

De GP Twenty20 Cycling, onze vrouwenveldrit op zaterdag 1 november 2014, maakt net als onze mannen- en beloftewedstrijd opnieuw deel uit van de bpost bank trofee veldrijden.

Meer info:
Koppenbergcross: www.koppenbergcross.be
Twenty20 Cycling: www.twenty20cycling.com
bpost bank trofee:
www.bpostbanktrofee.be