vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Koppenbergcross op 1 november in het teken van de tien

vrijdag 17 oktober 2014
De Koppenbergcross in Oudenaarde, tweede manche van de bpost bank trofee, staat op zaterdag 1 november in het teken van de tien. ‘Kannibaal’ Sven Nys mikt resoluut op zijn tiende zege, terwijl de vrouwen tijdens hun tiende veldrit op de Koppenberg meer gelijke kansen krijgen. De klim naar de top van de Koppenberg wordt trouwens nog iets lastiger.
 
Wie zijn allesvernietigende raid in de openingsmanche van de bpost bank trofee in Ronse zag, dacht meteen al drie weken verderop: kan Sven Nys op zaterdag 1 november in ‘zijn’ Koppenbergcross in Oudenaarde even hard uithalen? ‘Koning Koppenberg’ hoopt er alleszins vurig op, want hij wil zijn naam koste wat het kost – met een jaar vertraging – een tiende keer op het palmares in Oudenaarde.
 
Dat de beste veldrijder van de laatste decennia onze wedstrijd steeds zijn persoonlijk wereldkampioenschap noemt, doet de Sint-Pietersvrienden, organisatoren van de Koppenbergcross, ieder jaar weer gloeien van trots. Wij stelden de volgende editie van onze wedstrijd deze week voor in de kantoren van hoofdsponsor Willy Naessens in Wortegem-Petegem, in aanwezigheid van streekrenners Tim Merlier, Helen Wyman, Margriet Kloppenburg en Jolien Verschueren.
 
Belgisch kampioen Nys krijgt op de beruchte bult van Melden op 1 november de tegenstand van oud-winnaars Tom Meeusen en Kevin Pauwels, klimgeit Klaas Vantornout, toptalent Wout Van Aert en een buitenlands leger onder aanvoering van Lars van der Haar, Philipp Walsleben, Thijs van Amerongen en Julien Taramarcaz.
 
Het decor, de absolute smaakmaker van de Koppenbergcross, wordt dit jaar lichtjes gewijzigd. Wij zoeken voor onze klim nog iets steilere stroken op, zodat de omloop ook bij droog weer een helse kuitenbreker blijft. Wellicht zullen de renners zelfs even van de fiets moeten. De parcoursbouwers volgen de weersomstandigheden van kortbij op: bij erg nat weer worden de allersteilste stroken toch niet opgezocht, want overdaad schaadt.
 
Cadeautjes voor verjaardagseditie van vrouwencross
 
De grootste vernieuwing in de Koppenbergcross 2014 valt te noteren in de vrouwenveldrit, de tiende al op de Koppenberg. Dat wij gelijk prijzengeld voorzien voor mannen-elite en vrouwen, maakten we eind vorige winter al bekend. Een mijlpaal in de geschiedenis van de sport, die mogelijk wordt gemaakt door de allereerste overzeese sponsor in Oudenaarde, het Amerikaanse Twenty20 Cycling.
 
De winnares van de GP Twenty20 Cycling, de tiende vrouwenveldrit op de Koppenberg, verdient straks niet langer 350 maar 1667 euro. Exact evenveel als de volgende winnaar van de GP Willy Naessens voor mannen-elite in Oudenaarde. En dat gaat ook op voor de volgende vrouwen en meisjes in de uitslag. Want vrouwen en mannen verdienen gelijke kansen, vinden we.
 
Maar daar blijft het niet bij. Wie op 1 november tussen de vrouwen-elites als eerste van de min-23-jarige meisjes over de streep bolt, wordt na afloop beloond met een bos bloemen en een plekje naast de top drie van de elite-vrouwen op het huldigingspodium. Daarmee is de Koppenbergcross ook één van de eerste topcrossen die aandacht heeft voor de meisjes-jeugd. Mag Belgisch jeugdkampioene Laura Verdonschot straks naast haar idool Sanne Cant plaatsnemen? Of gaat de eer naar het Nederlandse talent Yara Kastelijn?
 
Ook nieuw: meer aandacht op tv. Televisiezender VRT, die de rechtstreekse uitzending van de mannenwedstrijd op de Koppenberg voor zich neemt, beloofde een langere samenvatting van de vrouwenproef. De organisatie belooft trouwens ook meer aandacht voor de vrouwen op het rennerspark. Ook de bpost bank trofee zelf drijft zijn inspanningen voor vrouwen verder op: de prijzenpot voor het eindklassement werd met een kwart opgekrikt.
 
Bij de vrouwen-elite gaat de Britse Oudenaardse Helen Wyman op zoek naar haar vierde kasseitrofee. De voornaamste concurrentie wordt verwacht uit de hoek van Sophie de Boer, winnares in Ronse, Belgisch kampioene Sanne Cant, Nikki Haris, oud-winnaressen Sanne van Paassen en Pavla Havlikova, Ellen Van Loy en streekrenster Jolien Verschueren, verrassend derde in Ronse.
 
Meer publieksvoorzieningen
 
De Koppenbergcross denkt ook aan zijn publiek: er wordt meer parkeercapaciteit aangekondigd, een compleet herdachte organisatie van het gratis shuttlevervoer, meer publieksvoorzieningen op het parcours, een bijkomend (derde) groot scherm en een tijdelijke zendmast van Proximus, waardoor het telefoonnetwerk ter plaatse enorm wordt uitgebreid.