vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Wout Van Aert kroonprins van de Koppenberg

zaterdag 1 november 2014
(Nog?) geen tiende zege voor Sven Nys in de Grote Prijs Willy Naessens in Oudenaarde. 'Koning Koppenberg' werd na een omstreden eindsprint geklopt door een ijzersterke Wout Van Aert.
 

Tom Meeusen voerde de groep aan als de veldrijders voor het eerst het veld indoken in de Koppenbergcross, de tweede manche van de bpost bank trofee. Even later nam Lars van der Haar over. Ook Rob Peeters was goed mee, tot hij onderuit ging en de kopgroep moest laten gaan.

Ook van de partij: Sven Nys. De Belgische kampioen trok een eerste keer door bij de tussenspurt en bouwde zijn riante voorsprong in het klassement zo nog een beetje uit.

Maar nadien viel het stil zodat nog enkele renners terug konden komen en ze met zijn tienen begonnen aan de vijf laatste ronden. Van der Haar, Wout van Aert en Meeusen versnelden op de volgende beklimming van de Koppenberg. Kevin Pauwels kon niet veel later aanhaken.

Zijn ploegmaat Klaas Vantornout koos in de achtervolging voor het wiel van Nys. Goeie keuze, zo bleek, want beiden kwamen aansluiten zodat we opnieuw zes leiders hadden.

Met nog drie ronden te gaan trok Pauwels solo in de aanval. Hij bouwde snel een voorsprong uit van 14 seconden op Van Aert en Vantornout. Maar met nog anderhalve ronde te gaan versnelde Nys en ging hij op zoek naar van Aert, die Vantornout achter had gelaten.

Met als gevolg dat we opnieuw drie leiders hadden bij het ingaan van de laatste ronde. Even verder haakte ook Vantornout zijn wagonnetje opnieuw aan.

Maar Nys en van Aert waren duidelijk sterker dan de rest. Met zijn tweeën gingen ze naar de streep. In de sprint haalde van Aert het van Nys, die snel de benen stil hield. Mogelijk omdat Jan Denuwelaere, gedubbelde ploegmaat van van Aert, niet meteen uit de weg ging. Pauwels werd derde, Vantornout vierde.

VAN AERT: 'DIT IS FANTASTISCH'

"Dit had ik echt niet gedacht", reageerde Van Aert. "Ik voelde dat het bergop elke ronde beter ging en ik kon goed voorin meedraaien. Op een bepaald moment reed ik in de achtervolging op Pauwels, met zijn ploegmaat Vantornout in mijn wiel. Dat was lastig, maar toen ik merkte dat Vantornout de rol moest lossen, groeiden mijn kansen. In de laatste ronde wist ik dat die ene aanval van Sven er zou komen. Die moest ik kunnen beantwoorden. Sven trok echt hard door, maar ik slaagde erin zijn wiel te houden. De sprint was moeilijk in te schatten na zo'n zware wedstrijd. Het is fantastisch dat ik hier win", aldus Van Aert, die het tumult tussen Nys en Denuwelaere niet had gezien. "Ik werd zelf ook wat gehinderd, maar wat er nog achter mij gebeurde heb ik niet gezien. Het is een jammerlijk voorval en ik had ook liever in een zuivere sprint gewonnen, maar dit doet niets af van mijn blijdschap met deze zege."

NYS: 'GEMISTE KANS OP TIENDE ZEGE'

"Ik ging als tweede de sprint aan omdat de wind heel strak in het gezicht stond", aldus Nys. "Het was de bedoeling om meteen langszij te komen bij Wout, maar dat lukte niet door de aanwezigheid van Denuwelaere. Ik moest een gaatje laten en de sprint was verloren. Dit is zuur want ik heb de perfecte koers gereden. Ik had liever een fatsoenlijke sprint gereden, maar laat duidelijk zijn dat Wout hier een grote prestatie heeft neergezet. Chapeau daarvoor. Ik heb gedaan wat ik kon. De warme omstandigheden waren niet ideaal, maar ik had hier een grote kans op die tiende zege."

PAUWELS: 'WAS UITGEDROOGD'

Op twee ronden van het einde had Kevin Pauwels nog een voorgift van zestien seconden. "Maar plots kwamen ze heel dichtbij. Het beste was er bij mij toen af. Door het warme weer was ik wat uitgedroogd. Ik heb er even in geloofd, maar het mocht niet zijn. Jammer dat ik er op het einde helemaal doorzat. Het was goed, maar nog niet goed genoeg voor de hoofdprijs."

Uitslag elite (40 dln.)
1. Wout Van Aert (Lille/Vastgoedservice-Golden Palace) 58:59
2. Sven Nys 0:02
3. Kevin Pauwels 0:11
4. Klaas Vantornout 0:17; 5. Tom Meeusen 0:26; 6. Lars van der Haar (Ned) 0:53; 7. Bart Aernouts 1:13; 8. Thijs van Amerongen (Ned) 1:14; 9. Niels Wubben (Ned) 1:33; 10. Rob Peeters 1:57; 11. Patrick Gaudy 1:59; 12. Dieter Vanthourenhout 2:09; 13. Sven Vanthourenhout 2:13; 14. Philipp Walsleben (Dui) 2:44; 15. Ian Field (GBr) 2:55; 16. Jim Aernouts 3:05; 17. Twan van den Brand (Ned) 3:07; 18. Julien Taramarcaz (Zwi) 3:11; 19. Gert-Jan Bosman (Ned) 3:43; 20. Joeri Adams 3:48; 21. Mariusz Gil (Pol) 3:58; 22. Clément Lhotellerie (Fra) 4:08; 23. Kevin Eeckhout 4:21; 24. Kevin Van Hoovels 4:32; 25. Marcel Meisen (Dui) 4:49; 26. Patrick van Leeuwen (Ned) 4:55; 27. Vinnie Braet 5:39; 28. Kenneth Van Compernolle 6:18; 29. Severin Sagesser (Zwi) 6:33; 30. Tom Van den Bosch 6:53; 31. Yu Takenouchi (Jpn) op 1 ronde; 32. Niels Koyen op 2 ronden; 33. Radomir Simunek (Tsj); 34. Wouter Goosen op 3 ronden.
Gediskwalificeerd: Jan Denuwelaere.
Opgegeven: Tim Merlier, Martin Bina (Tsj), Gianni Vermeersch, James Spragg (GBr), Jens Adams.
Tussenspurt: 1. Sven Nys 15”/3 punten; 2. Lars van der Haar (Ned) 10”/2; 3. Klaas Vantornout 5”/1.
Proximus snelste ronde: 1. Kevin Pauwels 7:05.37; 2. Wout Van Aert 7:05.41; 3. Lars van der Haar (Ned) 7:06.18.

(Foto Alain Buyck)