vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Vrouwen opnieuw stapje dichter bij mannen

donderdag 22 oktober 2015
Het vrouwenveldrijden zit in de lift. Een evolutie waar ook de Koppenbergcross zijn steentje heeft toe bijgedragen, want in 2014 waren we in samenwerking met het Amerikaanse Twenty20 Cycling de eerste topveldrit die het prijzengeld voor vrouwen op hetzelfde niveau als dat van de mannen trok. Een mijlpaal in de geschiedenis van de sport, die ons toen zelfs de schriftelijke felicitaties van de internationale wielerfederatie UCI opleverde.
In 2015 stoppen we onze inspanningen uiteraard niet. Vrouwen en mannen verdienen nog steeds gelijke kansen, vinden wij, en dus zijn we trots dat we editie twee van de GP Twenty20 Cycling voor vrouwen-elite kunnen voorstellen. Die brengt voor onze winnares straks opnieuw net zoveel centen in het bakje als voor de volgende winnaar van onze GP Willy Naessens voor mannen-elite. En dat gaat ook op voor de volgende vrouwen en meisjes in de uitslag.

Die winnares zou dit jaar trouwens maar al te goed een Belgische identiteitskaart kunnen hebben, en dat voor de eerste keer in ons bestaan. Belgisch en Europees kampioene Sanne Cant, het nummer één op de internationale ranglijst, was al enkele keren dichtbij haar eerste overwinning op de Koppenberg en krijgt op 1 november een nieuwe kans om haar palmares aan te vullen. Ook het internationale nummer 3 Ellen Van Loy en het Kruishoutems klimtalent Jolien Verschueren zijn van de partij. Zij moeten de degens kruisen met de internationale vrouwen die ook de voorbije jaren het mooie weer maakten in Oudenaarde. Daarbij onder meer oud-winnaressen Helen Wyman, Sanne van Paassen en Sophie de Boer, die op zoek gaan naar een nieuwe kasseitrofee.

Ook nieuw: voor het eerst komt onze vrouwenwedstrijd rechtstreeks en integraal op nationale tv. In samenwerking met de VRT geeft bpost bank trofee op die manier de vrouwen én hun sponsors een stevige duw in de rug. Een goeie zet voor het (vrouwen)veldrijden, maar ook voor onze wedstrijdsponsors: zij krijgen er plots veertig extra minuten nationale zendtijd bij!