vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Koppenberg spreekt Brits dankzij Wyman, Pidcock en Tulett

woensdag 1 november 2017
De Britten domineerden de nevenwedstrijden van de Koppenbergcross editie 2017. Helen Wyman veroverde haar vierde kasseitrofee bij de vrouwen, supertalent Tom Pidcock won als eerstejaars bij de beloften en Ben Tulett was de beste bij de junioren.
Vierde zege voor Wyman op Koppenberg, Verschueren knap derde

Helen Wyman heeft voor de vierde keer in haar carrière de Koppenbergcross op haar naam geschreven. Katie Compton strandde op de Bult van Melden op de tweede plaats en blijft leider in de IJsboerke Ladies Trophy. Jolien Verschueren werd knap derde.

De beklimming van de Koppenberg zorgde al meteen voor verschil bij de vrouwen. Helen Wyman bepaalde het tempo en zette Katie Compton, de winnares van de eerste manche in Ronse, onder druk. Jolien Verschueren kon bergop wel een goede start nemen en kwam bij de eerste passage op de top van de Koppenberg als vijfde door.

Wyman en Compton speelden daarna haasje-over. De Amerikaanse nam de technische stroken in het veld voor haar rekening, de Britse draaide op de kasseien de gashendel open. Het duel leek af te stevenen op een sprint met twee op de Koppenberg, maar in de laatste ronde slaagde Wyman er toch in om Compton van zich af te schudden. De Amerikaanse stelde haar tweede plaats veilig en blijft aan de leiding in de IJsboerke Ladies Trophy.

In de achtergrond reed Verschueren naar haar eerste podiumplaats van het seizoen. Op de Koppenberg kreeg de renster van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice Wyman en Compton iedere keer in het vizier, maar in de technische afdaling verloor de tweevoudige winnares te veel tijd om mee strijden voor de zege. De snelste bij de vrouwen onder de 23 jaar ten slotte was de Franse Pasquine Vandermouten.

WYMAN: 'MOOISTE PARCOURS'

"Dit is een heel mooie overwinning op het mooiste parcours", glunderde een dolgelukkige Wyman. "Compton was vandaag heel sterk, maar ik wist dat de kans groot was dat ik kon winnen als ik bij haar kon blijven. Ik ben in mezelf blijven geloven en het is me gelukt."

Verschueren was als nummer drie even gelukkig. "Ik had gehoopt op top tien, dan is het podium fantastisch. Bergop ben ik blijven strijden voor wat ik waard was. Ik ben blijven geloven in de zege, maar in de technische stroken verloor ik iets te veel terrein."


Pidcock pakt de kassei, Iserbyt blijft leider in DVV Trofee

Tom Pidcock heeft na een beklijvende sprint de Koppenbergcross bij de beloften gewonnen. Een moegestreden Eli Iserbyt strandde op de tweede plaats, maar blijft wel leider in de DVV Verzekeringen Trofee. Jens Dekker vervolledigde het podium.

Eli Iserbyt nam op de Koppenberg de snelste start. Tom Pidcock raakte in de openingsfase wat ingesloten en werd meteen in de achtervolging gedwongen. Samen met Jens Dekker maakte al snel hij de sprong naar voren. Bij de eerste tussensprint sprokkelde Iserbyt 15 seconden, Pidcock en Dekker verdeelden de tien en vijf seconden.

Een sterke Thomas Joseph naderde na twee rondes tot op vijf seconden van het leiderstrio, maar onder impuls van Dekker zag de ploegmaat van Iserbyt de kloof terug groter worden. De Nederlander van Beobank-Corendon nam de wedstrijd in handen en probeerde Iserbyt en Pidcock onder druk te zetten. Zonder succes.

Het was Iserbyt die op twee rondes van het einde het commando overnam met een aanval op de kasseien. Dekker en Pidcock plooiden, maar kraakten niet. Een ronde later probeerde Pidcock de rollen om te draaien, Iserbyt beet zich vast in het Britse wiel.

Dekker leek uitgeschakeld, maar sloot bij het ingaan van de laatste klim richting de aankomst opnieuw zijn wagonnetje aan. In een beklijvende sprint met drie trok Pidcock het laken naar zich toe. Iserbyt strandde op de tweede plaats, maar blijft wel leider in de DVV Trofee.

PIDCOCK: 'DACHT NIET DAT IK NOG OVER ELI ZOU GAAN'

"Bij de start raakte ik wat ingesloten en moest ik een paar plaatsen goedmaken, dat lukte vrij vlot", blikte Pidcock terug. "De aanval van Iserbyt op twee rondes van het einde verraste mij, maar ik ben rustig gebleven en hoopte op mijn eigen tempo de kloof terug dicht te rijden."

"In de laatste ronde probeerde ik Eli af te schudden. Zonder succes, dus heb ik even ingehouden voor de sprint. Daarin vreesde ik even dat Eli de sterkste was, gelukkig ging ik er nog vlot over."

ISERBYT: 'KLASSEMENT IS EEN DOEL'

Iserbyt lag na de finish uitgeteld op de kasseien van de Koppenberg. "Ik was helemaal leeg. Ik hoopte dat de anderen in de sprint zouden stilvallen, maar Pidcock was net iets te sterk. Hij heeft het vandaag heel slim gespeeld. Verliezen in de sprint is nooit leuk, maar ik denk dat iedereen op zijn plaats is geëindigd."

In het algemeen klassement blijft Iserbyt leider. Hij heeft een voorsprong van 31 seconden op Dekker. "Ik rij dit seizoen alle wedstrijden van de DVV Trofee en heb van het klassement één van mijn doelen gemaakt."


Heuvels van Kent helpen Tulett op Koppenberg

De Koppenbergcross bij junioren is een prooi geworden voor het Britse lichtgewicht Ben Tulett. Op het podium kreeg hij het gezelschap van Wout Vervoort en Jarno Bellens.

De Fransman Cyprien Gilles nam op de Koppenberg de snelste start, maar hij moest het commando al snel overlaten aan de Brit Ben Tulett. Tulett nam op de kinderkopjes op de Bult van Melden de leiding en zou die nooit meer afstaan.

In de achtervolging probeerden Wout Vervoort en Ryan Cortjens van IKO-Enertherm de kloof zo klein mogelijk te houden. Bij het ingaan van de vierde ronde leidden ze een pakketje van zeven renners dat terug de aansluiting maakte bij Tulett, maar een nieuwe versnelling van de Brit in de steile strook richting de finish zorgde voor het definitieve verschil.

Een uitgelaten Tulett nam uitgebreid de tijd om zijn overwinning te vieren, Vervoort en Bellens mochten als tweede en derde mee op het podium.

TULETT: 'DANKZIJ TRAININGEN IN DE HEUVELS VAN KENT'

"Wat een fantastische zege", glunderde Tulett. "De jongens van Beobank hebben collectief sterk gereden, maar ik heb me gefocust op mijn eigen wedstrijd. Van begin tot einde heb ik gewoon zo hard mogelijk getrapt."

"Op de kasseien kon ik het verschil maken. Thuis rij ik op training altijd door de heuvels in Kent. Dat heeft mij vandaag de zege opgeleverd. Het EK? Ik ga gewoon mijn best doen. Veel sterke jongens hebben vandaag niet gereden met oog op Tabor, maar ik ben heel blij dat ik hier aan de start stond. Ik heb me echt geamuseerd."


Nieuweling Belmans boekt zijn mooiste zege ooit

Lennert Belmans heeft de Koppenbergcross bij de nieuwelingen gewonnen. In de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee haalde hij het voor Salvador Alvarado en Thibau Nys.

De nieuwelingen werkten drie rondes af op en rond de Koppenberg. Onder impuls van Belmans muisde een vijftal er in de eerste ronde vanonder. De renner van IKO Enertherm kreeg Alvarado, Nys, Coremans en Laurijssen mee in zijn spoor.

Belmans domineerde de wedstrijd van begin tot einde, dunde het groepje verder uit en plaatste op de kasseien van de Koppenberg zijn beslissende versnelling bij het ingaan van de laatste ronde. Met een solo reed hij naar zijn vijfde overwinning van het seizoen. In de sprint om de tweede plaats toonde Alvarado zich sterker dan Nys.

BELMANS: 'MOOISTE ZEGE'

"Dit is de mooiste zege die ik al behaalde. Mijn eerste A-cross én op de Koppenberg. Veel mooier kan het niet", reageerde Belmans. "Het was een hele zware cross, afzien van bij de start. In de afdalingen probeerde ik te recupereren."

"Op de kasseien kon ik vandaag het verschil maken. De laatste ronde ging ik volledig in het rood om mijn voorsprong te verdedigen."


Teksten: DVV Verzekeringen Trofee
Foto's: Photopress.be