vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Van der Poel hijst zich in Koppenbergcross Hall of Fame

woensdag 1 november 2017
Een uitputtingsslag van start tot finish, zo kan je deze editie van de Koppenbergcross het best omschrijven. Van der Poel (Beobank-Corendon) probeerde het al in ronde één, maar kon de finale beslissing pas op de laatste beklimming maken. Toon Aerts werd tweede, Lars Van der Haar (beiden Telenet-Fidea) vervolledigde het podium.

Een bestorming van de Koppenberg, zo kon je de start vandaag het best omschrijven. Een start die voor Mathieu Van der Poel niet vlekkeloos verliep. De Nederlander schoot uit zijn klikpedaal en moest meteen enkele plaatsen toegeven. Toch was het Van der Poel die uiteindelijk boven als eerste het veld in draaide voor Lars Van der Haar en Kevin Pauwels. Wereldkampioen Wout Van Aert dook als zesde in het spoor van Toon Aerts de weide in.

Van der Poel gooide er van bij de start vol de beuk in om meteen een eerste schifting door te voeren. Op de top van de Koppenberg na ronde één telde de Nederlander zes tellen voorsprong op een achtervolgend groepje van vijf met Aerts, Laurens Sweeck, Van Aert, Pauwels en Boros. Richting de bonificatieseconden kwamen ze aansluiten bij de Nederlandse kampioen.

Flashback naar Ronse

De vijftien bonificatieseconden gingen na een sprintje met Europese kampioen Aerts toch naar Van der Poel, voor Aerts en Sweeck. Toon Aerts, duidelijk gemotiveerd om zijn Europese trui nog een laatste keer alle eer aan te doen, vond het na de tussenspurt niet snel genoeg gaan en trok stevig door met Van der Poel aan het wiel. Op het steilste stuk van de klim kwamen Van Aert en Van der Haar aansluiten en zo kregen we een kwartet in de vuurlinie.

Met nog vijf ronden te gaan achtte Van der Haar zijn moment gekomen en plaatste in het zicht van de aankomst een fikse versnelling. Ploegmaat Aerts hield de benen stil en Van Aert en Van der Poel keken elkaar het wit uit de ogen. Jack Russel Van der Haar dook vol overgave de afdaling in en nam al snel 13 seconden. Dat was het moment voor Van Aert om de achtervolging in handen te nemen. Van Aert versnelde, Aerts volgde gezwind, Van der Poel pufte en leek het even lastig te hebben.

VDP in de tang

Maar schijn bedriegt en Van der Poel kwam opnieuw aansluiten. De Nederlander plaatste een nieuwe versnelling en reed in één ruk naar zijn landgenoot. Aerts plooide zich dubbel en sloop mee met Van der Poel. Voor wereldkampioen Van Aert ging het te snel en hij moest passen. Aerts nam vooraan meteen het heft in handen en zette zijn Nederlands gezelschap onder druk. Van der Haar speelde het ploegenspel en liet Van der Poel het vuile werk opknappen. De kopman van Beobank-Corendon zat in de tang van de twee Telenet Fidea Lions. Het trio zou onderling gaan uitmaken wie deze Koppenbergcross op zijn naam zou gaan schrijven.

Wiel in wiel gingen ze de laatste ronde in. In de laatste stroken bergop speelde Van der Poel ridder of mis. Aerts plooide, maar barsten deed hij niet. Met drie seconden voorsprong dook hij de afdaling in. Van der Haar volgde op tien seconden. Bij het opdraaien van een laatste keer Koppenberg telde de Nederlander vijf seconden voorsprong. Aerts bewoog nog hemel en aarde maar korter komen deed hij niet meer. Te uitgeput om nog een zegengebaar te maken kwam Van der Poel over de aankomst, op een tiental seconden gevolgd door Aerts en Van der Haar.

Van der Poel: 'Verzuring tot achter de oren'

Van der Poel zette in de eerste ronde de tegenstand al meteen onder druk met een versnelling op de kasseien van de Koppenberg. "Ik heb er bewust voor gekozen om in de eerste twee rondes stevig door te trekken, ook met het oog op de bonificatieseconden."

"Ik voelde me daarna nog goed en had nog een cartouche op overschot om in de laatste ronde het verschil te maken na een hele zware wedstrijd. Het is heel mooi om op deze manier hier te winnen en af te rekenen met mijn 'zwart beest'.

Een uitgetelde Van der Poel bleef na de finish even op de grond liggen. "Het was een ontzettend zware cross tot aan de finish. Bij de laatste beklimming voelde ik de verzuring tot achter mijn oren. Het was zwalpen om als eerste de aankomst te bereiken."

Tekst: DVV Verzekeringen Trofee
Foto's: Photopress.be