vrijdag 1 november 2019

KOPPENBERGCROSS

Historiek

Nauwelijks een hand hoog waren de Sint-Pietersvrienden al aan het organiseren. Het plaatselijk leven kruidden zij sinds de oprichting in 1969 vooral met sportieve specerijen: oorspronkelijk ponykoersen, later motorcrosswedstrijden, nog later wielerwedstrijden op de weg voor liefhebbers.

Hun roeping vonden ze in 1988, met de organisatie van veldritten. De eerste drie in de rij werden nog georganiseerd op Den Doorn in Eine, maar in 1991 werd uitgeweken naar de Koppenberg. Op de flanken van Vlaanderens meest beruchte helling lag een omloop beschikbaar met internationale allures en een Zwitserse look.

Het succes ging sinds de verhuis in stijgende lijn. In 1993, ‘94 en ‘95 werd, na enkele spijtige overlijdens, niet georganiseerd. In 1996 namen de Sint-Pietersvrienden op een bescheiden manier de draad terug op en daarna ging het alleen maar crescendo. In 2002 sloot de Koppenbergcross bij de Gazet van Antwerpen Trofee aan. Meteen de aanzet voor de Sint-Pietersvrienden om zich helemaal op te werken naar de wereldtop.

In 2010 en 2011 brak de Koppenbergcross alle records. Onze eenentwintigste en tweeëntwintigste cyclocross kregen een ongeziene massa toeschouwers op de been. Ook in de jaren daarna stonden de toeschouwers rijen en rijen dik. Een immense stap, als je ziet waar de wedstrijd in '96 nog stond.

Na enkele overlijdens ontstond in 2017 een gebrek aan mankracht bij de Sint-Pietersvrienden. Omdat de organisatie van een internationale cross van dergelijk hoog niveau bovendien amper nog mogelijk is op vrijwillige basis, werd beslist de Koppenbergcross over te laten aan een extern orgaan: Sportidee.