Koppenbergcross
1 november 2024

Van der Haar verrast Vanthourenhout en Iserbyt op de Koppenberg

CYCLOCROSS MELDEN KOPPENBERGCROSS MEN

Lars van der Haar zegeviert op Allerheiligen boven op de bult van Melden. Hij zat de hele koers in de tang van Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt maar kon in de laatste hectometers het laken naar zich toe trekken. De ploegmakkers van Sauzen Pauwels – Bingoal speelden het ploegenspel perfect maar moesten aan het einde hun meerdere erkennen in een sterke Lars van der Haar.

De hole shot was voor de Nederlandse Trek Baloise Lion Pim Ronhaar. Daarna zonderde zich een ruime kopgroep af met Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Jens Adams, Thibau Nys, Pim Ronhaar en Lander Loockx. Nys kreeg af te rekenen met een lekke band, waardoor heel even een breuk in de kopgroep ontstond. Door een aarzeling voorin kwam alles terug samen, maar daarna schudde Eli Iserbyt enkele keren serieus aan de boom. De enige die de tempoversnellingen kon beantwoorden was Nederlander Lars van der Haar. Hij gaf de West-Vlaming geen duimbreed toe.

Een ronde later maakte Michael Vanthourenhout, ploegmakker van Eli Iserbyt bij Sauzen Pauwels – Bingoal, in één ruk de oversteek naar het kopduo. In de afdaling kwam hij aansluiten en ging erop en erover. Michael waagde enkele keren zijn kans waardoor Lars van der Haar het niet cadeau kreeg. Die laatste maakte in de laatste ronde nog een stuurfoutje met een achterstand op Michael Vanthourenhout als gevolg. Van der Haar timede zijn inspanningen perfect en kon zo in de laatste beklimming nog naar de overwinning rijden. “Ik voelde de hele wedstrijd dat ik de betere was en dat ik mijn inspanning goed moest timen. Het was voor mij geen optie om hier alleen te proberen, ik was bang om op een counter te lopen van mijn tegenstanders,” aldus de Trek Baloise Lion.

“Het is fantastisch om hier de kassei in de lucht te mogen steken. Ik was er nog nooit dichtbij, maar dit maakt alles goed. Sinds 2007 al kom ik hier met mijn moeder en het is mooi om hier nu boven met haar te kunnen vieren,” glunderde de Europese kampioen. “Wat een sfeer hier, ik word hier enorm aangemoedigd door het publiek.”

Eli Iserbyt erkende zijn meerdere in Lars van der Haar. “We rijden een goede wedstrijd maar Lars was net dat procentje beter. Michael heeft veel werk moeten doen, waardoor dat hij op het einde wat stilvalt, maar Lars is zeker een verdiende winnaar. Hij was iets explosiever na deze spannende wedstrijd.”

Michael Vanthourenhout is er nooit van uit gegaan dat de overwinning binnen was. “Ik wist dat het heel moeilijk ging worden om Eli en Lars af te houden maar ben er toch vol voor gegaan. In het begin had ik het heel moeilijk, maar naarmate de wedstrijd vorderde kreeg ik een beter gevoel te pakken en kon ik een gooi doen naar de overwinning.”

 

 

Deel dit bericht