Koppenbergcross
1 november 2024

Koppenbergcross opent X²O Badkamers Trofee-seizoen

Golazo
Golazo

Op woensdag 1 november tekenen de veldrijders traditioneel present op de Koppenberg. Daarmee wordt het 37e seizoen van de X²O Badkamers Trofee geopend. Het regelmatigheidscriterium bestaat opnieuw uit 8 crossen en eindigt op 18 februari in Brussel. Vooral bij de mannen belooft het woensdag weer een cross te worden om van te smullen.

De Koppenbergcross in Oudenaarde is op woensdag 1 november de traditionele opener van het regelmatigheidscriterium. Bij de mannen mogen we ons opnieuw aan een boeiend duel verwachten tussen de tenoren van de voorbije crossen: Thibau Nys, Eli Iserbyt, Lars van der Haar (de winnaar van vorig jaar) en Michael Vanthourenhout. Fem van Empel is ook dit keer de absolute topfavoriete bij de vrouwen. Opgelet: de starturen voor de elite zijn aangepast. De vrouwen starten al om 11u50, de mannen om 14u. Beide wedstrijden zijn live te volgen op VRT1.

Het vervolg van het seizoen is het gekende, sterke recept. Minstens even traditioneel als de Koppenbergcross op 1 november is de GP Sven Nys in Baal op maandag 1 januari, de vierde manche van de X²O Badkamers Trofee. Tussen de crossen van Oudenaarde en Baal staan de CAPS Urban Cross in Kortrijk (zaterdag 25 november) en Herentals Crosst (zaterdag 16 december) op de agenda. De veldrit van Herentals is aan zijn vierde editie toe en is daarmee de jongste cross in de X²O Badkamers Trofee.

Op donderdag 4 januari vindt in Koksijde de vijfde manche van de X²O Badkamers Trofee plaats: de Vlaamse Duinencross, die al sinds 1969 bestaat. Nadien volgen nog de Rectavit Flandriencross in Hamme (zaterdag 27 januari), de Soudal Krawatencross in Lille (zondag 11 februari) en de Soudal Brussels Universities Cyclocross (zondag 18 februari). Na die cross op de campussen van de VUB en ULB kennen we de opvolgers van Eli Iserbyt en Fem van Empel. Iserbyt haalde vorig seizoen het eindklassement binnen voor Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout. Van Empel liet in de Soudal Ladies Trophy Lucinda Brand en Ceylin Alvarado achter zich. Joran Wyseure was de eindlaureaat in de Trimetal Rookie Trophy, het enige beloftencriterium in het veldrijden dat elke manche van een klassement gereden wordt.

Alle klassementen van de X²O Badkamers Trofee zullen ook dit seizoen opgemaakt worden op basis van de aankomsttijd van de renners, net zoals in een rittenwedstrijd op de weg gebeurt. Het maximale tijdverlies per manche is 5 minuten. Onderweg kunnen er ook bonificatieseconden verdiend worden bij een tussensprint aan het eind van de eerste ronde (resp. 15, 10 en 5 seconden). Als een renner niet aan de start komt van één van de manches wordt hem/haar in het klassement een forfait van 5 minuten op de tijd van de winnaar van de manche aangerekend. Voor de einduitslag van alle categorieën worden alle tijden uit de acht wedstrijden in aanmerking genomen.

Er is een algemeen klassement voor de elite en beloften, maar ook de junioren en nieuwelingen zullen zich dit seizoen opnieuw kunnen tonen in de X²O Badkamers Trofee. En voor kinderen tot 12 jaar organiseert de X²O Badkamers Trofee jeugdinitiaties tijdens een aantal manches. Onder begeleiding van enkele ex-toppers uit het veldrijden kunnen jongeren proeven van de verschillende omlopen. Fiets, helm en een sportieve ingesteldheid; meer is er niet nodig.

Veel volk verwacht!

Er zijn al heel wat tickets in voorverkoop de deur uit. Naar schatting 12.000 fans zullen woensdag op en rond de Koppenberg aanwezig zijn, opnieuw heel wat meer dan vorig jaar. Wie wil kan er zeker nog bij, maar bestelt best zijn tickets vooraf online via www.x2obadkamerstrofee.be.

NIEUW: Arno the kid

Arno the kid, broer en partner in crime van Average Rob, gaat deze winter op zoek naar de taal van de cross. Wat maakt de cross tot wat het is in Vlaanderen? Waarom spreekt het elke week opnieuw jong en oud aan? Hoe beleven alle actoren de cross? In een videoreeks gaat hij een seizoen lang in zijn geheel eigen stijl op zoek naar de crosscultuur bij renners, mensen uit de omkadering, fans, …

Er wordt vooruitgeblikt op elke cross en in tal van reels ook teruggeblikt. Volg de reeks via de Instagram, TikTok en Facebook van de X²O Badkamers Trofee. Bekijk hier de eerste aflevering.

De ode aan de Trimetal Rookies

Samen met partner Trimetal wil de X²O Badkamers Trofee creatief talent laten schitteren tijdens vier veldritten. Eén geselecteerde kunstenaar kan dan een volledige dag een meesterwerk creëren in het thema van de cross. Het kunstwerk zal nadien tentoongesteld worden op een evenement van Trimetal en zal geveild worden voor Kom Op Tegen Kanker. Wie denkt over genoeg schildertalent te beschikken, kan zich inschrijven via https://x2otrofee.be/trimetal-rookie-trophy/#EenodeaandeTrimetalRookie.

Kalender X²O Badkamers Trofee 2023-2024:

• woensdag 1 november 2023: Koppenbergcross (Oudenaarde)
• zaterdag 25 november 2023: CAPS Urban Cross (Kortrijk)
• zaterdag 16 december 2023: Herentals Crosst (Herentals)
• maandag 1 januari 2024: GP Sven Nys (Baal)
• donderdag 4 januari 2024: Vlaamse Duinencross (Koksijde)
• zaterdag 27 januari 2024: Rectavit Flandriencross (Hamme)
• zondag 11 februari 2024: Soudal Krawatencross (Lille)
• zondag 18 februari 2024: Soudal Brussels Universities Cyclocross (Brussel)

TV:

Alle manches van de X²O Badkamers Trofee worden rechtstreeks uitgezonden op Sporza (VRT)

Deel dit bericht