Koppenbergcross
1 november 2024

Andrew August overklast tegenstand in Koppenbergcross voor junioren

US Andrew August celebrates as he crosses the finish line to win the junior men's race during the Koppenbergcross, the first race (out of eight) of the X2O Badkamers trophy, in Melden, on Tuesday 01 November 2022. BELGA PHOTO DAVID PINTENS
US Andrew August celebrates as he crosses the finish line to win the junior men's race during the Koppenbergcross, the first race (out of eight) of the X2O Badkamers trophy, in Melden, on Tuesday 01 November 2022. BELGA PHOTO DAVID PINTENS

De Amerikaan Andrew August won met grote voorsprong de eerste Koppenbergcross van de dag. Al in de eerste ronde liet hij de tegenstand ter plaatse en maakte hij er een lange solo van. In de achtervolging bundelden enkele renners nog de krachten, maar tevergeefs op deze genadeloze bult van Melden.

Het was ronduit indrukwekkend hoe August de flanken van de Koppenberg op en af vloog. Tussen het reeds talrijk opgekomen publiek toonde hij zijn klasse zowel bergop als bergaf. Niemand kon hem nog bedreigen en hij kon ronde na ronde zijn voorsprong verder uitdiepen. “Ik had na de eerste beklimming een goed gevoel en zag dat ik een gat sloeg, dus ik ben meteen doorgegaan,” vertelde de Amerikaan achteraf. “Of ik de oversteek terug naar Amerika maak om het panamerikaanse kampioenschap te betwisten, weet ik op dit moment nog niet.”

In de achtervolging bundelden de Brit Oliver Akers en Antione Jamin de krachten in de eerste ronden. Zij moesten na twee ronden al vrede nemen met ruim een halve minuut achterstand op de eenzame leider Andrew August. Uit de achtergrond kwamen Tars Poelvoorde en de Tsjech Václav Jezek nog aansluiten. Met z’n vieren doken ze de laatste ronde in om te strijden voor zilver en brons.

Uiteindelijk zagen we Oliver Akers als eerste achtervolger uit de diepte van de Koppenberg opduiken en hij kon net zijn tweede plaats behouden. Václav Jezek kwam namelijk nog sterk opzetten in de laatste meters, maar moest tevreden zijn met de derde plaats. “Twee jaar geleden won ik hier bij de nieuwelingen en ik was gebrand om opnieuw een mooie prestatie neer te zetten in deze legendarische cross, maar ik ben de eerste verliezer,” aldus een moegestreden Oliver Akers. De Brit voegde er nog aan toe dat hij elke ronde krampen had op de bonkige kasseien van de Koppenberg.

Václav Jezek kwam zeer sterk terug uit de achtergrond en veroverde de derde podiumplaats. “In de beginfase had ik het lastig na de wereldbekermanche in Maasmechelen twee dagen geleden, maar ik ben zeer tevreden dat ik kon terugkomen en op het podium sta van deze mythische wedstrijd,” besloot de Tsjech.

BELGA PHOTO DAVID PINTENS

Deel dit bericht