Koppenbergcross
1 november 2024

Iserbyt: ‘Gelukkig ben ik kalm gebleven na die materiaalpech’

CYCLOCROSS OUDENAARDE KOPPENBERGCROSS
Eli Iserbyt blijft doorgaan op z'n elan. De West-Vlaming van Pauwels Sauzen Bingoal snelde op de Koppenberg ondanks materiaalpech naar zijn zevende overwinning. "Die materiaalpech was mijn eigen schuld", reageerde hij.

Iserbyt maakte het verschil halfweg de cross, had een mooie voorsprong, maar stond stil op de Koppenberg. “Ik wisselde te laat en bij het opdraaien van de Koppenberg viel mijn ketting eraf. Waarschijnlijk zat er te veel vuil tussen, waardoor de derailleur de spaken raakte”, aldus Iserbyt. “Daarna moest ik toch even bekomen en weer in mijn ritme geraken. Uiteindelijk ben ik blij dat ik daar kalm ben gebleven. De oude Eli zou daarna niet meer winnen, maar nu hield ik de focus en kon ik het negatieve nog omzetten in het positieve.”

Pidcock nam even afstand, maar finaal wist Iserbyt zich toch te ontdoen van de Brit. “Het moest daar gebeuren. Dus wisselde ik niet van fiets, omdat ik als eerste aan die afdaling wilde beginnen. Tom was beter op die stroken, dus ik moest voor hem zijn. Daarna heb ik alles uit de kast gehaald en pak ik de zege. Ik denk dat ik sterker was bergop, maar ik ben wel diep moeten gaan en ik denk dat de kijker een mooi duel heeft gezien.”

Zondag in Ruddervoorde keert Mathieu van der Poel terug in het veld. “Ik kijk er erg naar uit. Hopelijk is hij niet te goed. Pidcock, Mathieu en ik kunnen er een mooie koers van maken, vermoed ik. We rijden momenteel op een heel hoog niveau en ik zou het raar vinden als Mathieu ver van ons zou wegrijden.”

Tom Pidcock (Wiggins Le Col) moet nog wat langer op zijn eerste overwinning van het seizoen wachten. “Zonder zijn materiaalpech, was het een stuk minder spannend geweest”, gaf hij toe.

Pidcock kende een mindere start en moest meteen achtervolgen. In geen tijd snelde hij Toon en Thijs Aerts voorbij en richtte hij zijn vizier op Iserbyt. In de tweede ronde beende hij hem bij, maar had hij het niet onder de markt bij de vele versnellingen van Iserbyt. “Hij was te sterk vandaag”, erkende Pidcock. “In de afdalingen was ik misschien wel beter, maar op de Koppenberg en de andere stukken bergop maakte hij het verschil.”

Dus reed Iserbyt bij hem weg, tot de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal plots stil stond aan de voet van de Koppenberg door materiaalpech. “Ineens zag ik hem midden op de weg staan. Ik wist niet wat er gebeurd was, maar zo kon ik weer aansluiten en kregen we opnieuw een wedstrijd. Daarna maak ik op het einde de fout om van fietst te wisselen en reed hij van me weg. Maar hij is zeker de verdiende winnaar.”

Pidcock wist dit seizoen nog niet te winnen en dat wordt er wellicht niet makkelijker op zodra Mathieu van der Poel terug in het veld rijdt. “Het draait goed, maar met Mathieu zal het nog lastiger worden om te winnen. Ik weet ook wel dat hij meteen op niveau zal zijn.”

Na zijn tweede plaats vorig jaar is Michael Vanthourenhout vrijdag opnieuw op het podium geëindigd van de Koppenbergcross. De renner van Pauwels-Sauzen Vastgoedservice kende pech bij de start, maar sleepte alsnog een derde plaats uit de brand.

“Ik werd opgehouden door een renner voor mij, die een foutje maakte bij de start”, vertelde de 25-jarige West-Vlaming. “Mijn achterwiel slipte door, waardoor ik van de fiets moest en veel tijd verloor op de Koppenberg. Dan moest ik achtervolgen. Op zo’n parcours kan je dan wel terugkeren, maar Eli Iserbyt en Tom Pidcock waren gaan vliegen. Jammer, want ik vermoed dat ik hen wel had kunnen volgen. Helaas.”

In de strijd om de derde plek toonde hij zich beter dan Toon Aerts. “Ik voelde wel dat ik sterker was dan hem op de stukken bergop. Op de andere stukken was het zaak om gelijke tred te houden. Dat lukte en op het eind trok ik dan nog eens vol door op de Koppenberg en dat volstond voor die derde plaats. Ik ben er wel blij mee, dit is een klassement op tijd en hier kan je veel tijd winnen of verliezen.”

Deel dit bericht