Koppenbergcross
1 november 2024

Titelverdediger Eli Iserbyt droomt van nieuwe triomf op Koppenberg

iserbyt3010b
De Koppenberg is zaterdag het decor voor de eerste manche van de X²O Badkamers Trofee. Titelverdediger Eli Iserbyt verwacht een vierstrijd en droomt van een nieuwe triomf. Ook in de Soudal Ladies Trophy belooft het een spannende en open strijd te worden.

Het zijn onzekere tijden, maar zaterdag mag er op de flanken van de Koppenberg gecrosst worden. “We zijn heel blij dat we toestemming hebben gekregen om te rijden”, vertelt Christophe Impens van organisator Golazo. “Het is onze missie om de cross op een veilige manier te blijven organiseren. Ook in het maatschappelijk belang, voor de mensen die thuis zitten. Op deze manier willen we hen iets geven om letterlijk naar uit te kijken.”

Omwille van de huidige maatregelen is er geen publiek toegelaten en worden er tijdens de openingsmanche van de X²O Badkamers Trofee geen jeugdwedstrijden georganiseerd.

ISERBYT: ‘MEER STRESS DAN VOOR ANDERE CROSS’

Bij de mannen elite mikt Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op een tweede triomf. Een jaar geleden haalde hij het na een heroïsch duel met Tom Pidcock. “Van alle overwinningen die ik vorig jaar behaald heb, staat de Koppenberg helemaal bovenaan”, blikt de 23-jarige West-Vlaming terug. “De Koppenbergcross, dat is een klassieker. Als kind keek ik er al heel hard naar uit. Op die dag heb je toch altijd iets meer stress dan voor een andere cross.”

Het is niet alleen het decor dat voor extra aantrekkingskracht zorgt, onderstreept Iserbyt. “Het is ook gewoon een heel eerlijke cross: altijd lastig tot op het einde, renners die tot het uiterste moeten gaan, … Als je niet goed bent, dan zak je er in de eerste rondes al door. De beste van de dag wint, punt uit. En dan die foto’s van de renners die helemaal uitgeput over de finish rijden, dat is toch heel mooi.”

VETTIGE ONDERGROND

De klim van de Koppenberg legt de waardeverhoudingen tussen de renners bloot, maar ook de passage door het veld speelt traditioneel een belangrijke rol. Hoe zal de wei op de Bult van Melden er zaterdag bijliggen? “Het zal een zonnige cross worden op een vettige ondergrond”, voorspelt Impens. “De voorbije dagen heeft het heel veel geregend en de bovenste laag ligt er nu al vettig bij.”

Voor Iserbyt, die opnieuw op de eindzege in de X²O Badkamers Trofee mikt, mag het best wat ‘vettig’ zijn. “Zo lag het er vorig jaar ook bij, dat was perfect om toch nog de power over te brengen op het achterwiel. Zakken we wat dieper in de modder, dan zal Toon Aerts in het voordeel zijn. Met zijn gewicht heeft hij dan meer grip en al zittend kan hij toch nog een heel groot vermogen trappen.” Naast Aerts ziet Iserbyt ook Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout als stevige concurrenten. “Ik verwacht dat we toch een tijdje met vier zullen samenblijven.”

Nieuwigheid in de X²O Badkamers Trofee: de tussensprint voor de bonificatieseconden ligt niet meer in het veld, maar na één ronde aan de finish. “Die sprint zal zeker invloed hebben”, voorspelt Iserbyt. “Ik zie het een beetje als gratis seconden. Na een aantal wedstrijden kan je al snel een halve minuut winst bij elkaar fietsen. Al zullen we zaterdag op de Koppenberg zuinig moeten zijn met onze sprint. Wie van beneden het volle pond geeft, doet misschien een goede zaak voor de seconden, maar zakt er daarna allicht helemaal door.”

TOPDEELNEMERSVELD IN SOUDAL LADIES TROPHY

Bij de vrouwen komt er een topdeelnemersveld aan de start voor de eerste manche van de Soudal Ladies Trophy. Een jaar geleden fladderde Yara Kastelijn naar haar eerste kassei. De Nederlandse reed in de eerste ronde weg van de concurrentie en hield stand tot de finish. Haar landgenote Annemarie Worst en de Italiaanse Alice Maria Arzuffi vervolledigden de top drie en zijn net als Kastelijn ook nu weer van de partij.

Dit trio mag stevige concurrentie verwachten. In eerste instantie uiteraard van wereldkampioene Ceylin Alvarado. Maar ook Lucinda Brand, Denise Betsema, Eva Lechner en Sanne Cant zijn kleppers om in de gaten te houden. Een bijzondere naam om de deelnemerslijst is Lotte Kopecky. De Belgische kampioene op de weg komt voor de tweede keer dit seizoen van het veldrijden proeven.

PROGRAMMA

Koppenbergcross , zaterdag 31 oktober 2020
13u45 Elite vrouwen – Soudal Ladies Trophy
15u00 Elite mannen – X²O Badkamers Trofee

TV

De Koppenbergcross voor elite vrouwen en elite mannen is live te volgen in Sporza op Eén.

Deel dit bericht