De strijd om de badeend barst weer los

2_28013225_badeend2810
Met de Koppenbergcross in Oudenaarde wordt op maandag 1 november de eerste van acht manches van de X²O Badkamers Trofee 2021-2022 gereden. De Soudal Brussels Universities Cyclocross sluit op zondag 13 februari de rij. Er staat een prijzenpot van 145.600 euro op het spel. Nieuw dit seizoen is de Trimetal Rookie Trophy, die de beste belofterenner beloont.

Op Allerheiligen is de Koppenbergcross de klassieke opener van de X²O Badkamers Trofee. Een heel ander decor krijgen de veldrijders op 27 november voorgeschoteld in hartje Kortrijk, waar aan de boorden van de Leie de CAPS Urban Cross plaatsvindt. Na een jaartje onderbreking wegens de coronapandemie neemt de Azencross in Loenhout op 30 december zijn plaats weer in op de kalender van de X²O Badkamers Trofee. 1 januari is traditioneel de dag van de GP Sven Nys in Baal en vier dagen later wordt er gecrosst in Herentals. De zesde manche is de Rectavit Flandriencross in Hamme op 22 januari en nummer zeven is de Soudal Krawatencross in Lille op 6 februari. De apotheose wordt net als de voorbije seizoenen de Soudal Brussels Universities Cyclocross op de terreinen van de VUB en ULB op 13 februari.

“Na een Covid-editie zonder publiek kijken we enorm uit naar 1 november, als de iconische Koppenbergcross de start van de X²O Badkamers Trofee inleidt”, blikt Christophe Impens van Golazo vooruit. “Met publiek en dus ook eindelijk opnieuw met sfeer. Het veldrijden heeft vorig seizoen een stukje verstrooiing gebracht in de huiskamers. Dat zal dit seizoen niet anders zijn dankzij de live uitzending in Sporza op VRT, maar nu wel met de nodige ambiance van het publiek ter plaatse erbij. X²O Badkamers blijft niet alleen dit, maar ook volgend seizoen, 2022-2023, aan boord als naamsponsor. We zijn X²O Badkamers nog steeds heel erkentelijk om vorig jaar, op een moeilijk moment, te geloven in de kracht van cyclocross als communicatiemiddel. Met de grote badeenden hebben ze meteen gescoord bij de renners en bij het publiek.”

Peter Demets, CEO X²O Badkamers: “Op alle niveaus binnen X²O Badkamers zijn we blijven investeren doorheen de coronaperiode. Naast het openen van meer dan tien nieuwe showrooms, was ook de sponsoring van de X²O Badkamers Trofee een toekomstgerichte beslissing. Veldrijden is een sport die een breed publiek samenbrengt. Ook bij X²O Badkamers richten we ons tot iedereen met als missie ‘meer badkamer’ voor elk budget. Nu we dit jaar weer allemaal mogen samenkomen langs het parcours, zijn we nog eens zo fier dat we hier deel van mogen uitmaken als bedrijf.”

VIER KLASSEMENTEN, MANNEN EN VROUWEN ELITE STRIJDEN VOOR (EVEN) GROTE PRIJZENPOT

Het eindklassement van de X²O Badkamers Trofee wordt net zoals de voorbije jaren opgemaakt op basis van de aankomsttijd van de renners, net zoals in een rittenwedstrijd op de weg gebeurt. Renners kunnen in elke manche ook bonificaties verdienen bij een tussensprint aan het einde van de eerste ronde. Wie opgeeft of niet deelneemt aan een bepaalde manche krijgt een forfaitaire tijd van vijf minuten aangerekend.

Het totale prijzenpakket voor de X²O Badkamers Trofee 2021-2022 bedraagt 145.600 euro en wordt verdeeld op basis van de eindklassementen in vier categorieën. De prijzenpot voor de mannen en vrouwen elite is sinds een paar jaar gelijk aan elkaar. De winnares van de Soudal Ladies Trophy gaat op het einde van het seizoen naar huis met een mooie cheque van 30.000 euro en dat is dus idem voor de winnaar van de X²O Badkamers Trofee bij de mannen. Rekening houdend met het totaal aantal manches is de X²O Badkamers Trofee het regelmatigheidscriterium dat relatief gezien het hoogste prijzengeld in petto heeft voor de eindwinnaars.

De beloften krijgen dit seizoen voor het eerst een naamsponsor voor hun klassement. Trimetal wordt de fiere sponsor van het aanstormend talent. De winnaar van de Trimetal Rookie Trophy mag op het einde van het seizoen een cheque van 2500 euro in ontvangst nemen.

De X²O Badkamers Trofee is altijd trendsetter geweest, zeker ook wat het veldrijden voor vrouwen betreft. Denk maar aan de eerste vrouwenveldrit in Loenhout in 1998, het eerste vrouwenklassement vanaf 2007 en de eerste live uitzendingen van de vrouwencrossen enkele jaren geleden. Drie jaar geleden werd in Loenhout een allereerste wedstrijd voor vrouwen junioren gehouden. Binnen de X²O Badkamers Trofee is dit uitgemond in een apart, vierde, klassement. De eerste editie hiervan, in het seizoen 2019-2020, werd gewonnen door Fem van Empel. In dit nieuwe seizoen staan er opnieuw vier manches op het menu voor de vrouwen junioren: Loenhout, Baal, Herentals en Lille. De winnares wordt beloond met 500 euro.

ISERBYT: “BIJNA IEDERE WEDSTRIJD IS EEN KLASSIEKER”

De uittredende winnaar bij de mannen, Eli Iserbyt, begon erg sterk aan dit seizoen en hoopt die lijn door te trekken in de X²O Badkamers Trofee. “Dit is het klassement waar ik als kleine jongen al het meeste naar opkeek”, vertelt de Europese kampioen van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Ook vandaag betekent het nog heel veel voor mij. Bijna iedere wedstrijd is een klassieker en van alle klassementen sluit dit het beste aan bij mijn mogelijkheden. Herentals was vorig jaar een leuke nieuwkomer: een hoogwaardige cross met een mooi en selectief parcours. Het specifieke karakter van die Skiberg kan je elders bijna niet nabootsen.” Iserbyt kan straks voor het derde jaar op rij de X²O Badkamers Trofee op zijn naam schrijven. Alleen Wout van Aert (3 keer), Sven Nys (7 keer op rij, 9 eindzeges) en Paul Herygers (5 keer) slaagden daar al in. “Dat zou heel mooi op mijn palmares staan, maar laten we beginnen met de Koppenbergcross. Daarin kunnen al grote verschillen gemaakt worden.”

BRAND: “STRIJDEN VOOR IEDERE SECONDE, DAT IS ECHTE SPORT”

Wereldkampioene Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) werd vorig jaar eindwinnaar van de Soudal Ladies Trophy na een secondestrijd met haar landgenote Denise Betsema. Na een thriller in de afsluitende Soudal Brussels Universities Cyclocross. “Het was voor mij een zenuwslopende cross, maar voor de fans was het heel mooi om volgen. Het klassement op tijd geeft deze wedstrijd een andere dimensie. Het is moeilijker om te winnen, maar de strijd is pas ten einde als je de finish haalt. Strijden voor iedere seconde, dat is echte sport. Vorig jaar kon ik slechts één cross winnen, stiekem hoop ik dit jaar toch een paar extra wedstrijden als eerste over de streep te rijden. De Koppenbergcross zou al heel mooi zijn. Een echte klassieker, de kassei als trofee is het perfecte symbool voor zo’n bijzondere wedstrijd.”

RONHAAR: “IK GA ER ALLES AAN DOEN OM DE EINDZEGE BINNEN TE HALEN”

De Trimetal Rookie Trophy klinkt de wereldkampioen bij de beloften, Pim Ronhaar, als muziek in de oren. “Vorig jaar was er door de coronapandemie geen apart klassement voor beloften. Mentaal was dat heel zwaar. We moesten alles uit de kast halen voor een 15de of een 16de plaats. Nu kunnen we terug tegen leeftijdsgenoten koersen voor de overwinning. Ik ga er alles aan doen om die eindzege binnen te halen. Op de Koppenberg wil ik meteen meedoen voor de overwinning. Ik hou er alvast mooie herinneringen aan over. Als tweedejaarsnieuweling deed ik er mee voor de zege, maar werd ik derde na kettingproblemen. En bij de junioren eindigde ik in de top vijf. Tijdens de stages met mijn vorige ploeg reden we ook regelmatig de Koppenberg op. Het is nu al een tijdje geleden dat ik er geweest ben, maar ik heb heel veel zin om maandag opnieuw naar boven te knallen.”

KOPPENBERG EERT JOLIEN VERSCHUEREN

Naar goede traditie opent de Koppenbergcross het seizoen van de X²O Badkamers Trofee. Op maandag 1 november wordt op en rond de bult van Melden gestreden om de felbegeerde kassei. De wedstrijd van de vrouwen elite wordt voortaan de GP Jolien Verschueren. Daarmee eert de Koppenbergcross de winnares van 2015 en 2016, die afgelopen zomer overleed na een moedige strijd tegen kanker. Met alle wereldtoppers bij de vrouwen aan de start zal er flink strijd geleverd worden in die eerste GP Jolien Verschueren.

Bij de mannen gaat Eli Yserbyt voor zijn derde opeenvolgende zege op de Koppenberg. Toon Aerts – winnaar in 2018 – zal opnieuw één van de belangrijkste belagers zijn, maar dat geldt evenzeer voor Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar. Bij de Rookies maakt Thibau Nys zijn wederoptreden in het veld na zijn val en daaropvolgende sleutelbeenoperatie. Ploegmaat Pim Ronhaar, Emiel Verstrynge en Joran Wyseure worden te duchten concurrenten.

WIE IS DE MEESTE ENTHOUSIASTE SUPPORTER?

Op de Koppenbergcross lanceert X²O Badkamers zijn wedstrijd die het hele seizoen zal doorlopen: “Wie is de meest enthousiaste supporter?” Supporters worden aangemoedigd om zo origineel mogelijke foto’s te nemen langs het parcours en die te delen op sociale media met de hashtag #wincyclocross en de tag @X2OBadkamers. Als hoofdprijs wacht een ware cyclocross-belevingsdag met een meet & greet met Sven Nys en een ballonvaart als afsluiter van de dag.

Anja Vandendriessche, marketing director bij X²O Badkamers: “Laat ons eerlijk zijn, het zijn de supporters die van het veldrijden een ware belevenis maken. Het is bijna een topsport op zich! We kijken er dan ook enorm naar uit om voor de eerste keer de X²O Badkamers Trofee te laten doorgaan mét publiek en we willen graag hun enthousiasme belonen.”

KALENDER X²O BADKAMERS TROFEE 2021-2022

Maandag 1 november 2021: Koppenbergcross, Oudenaarde
Zaterdag 27 november 2021: CAPS Urban Cross, Kortrijk
Donderdag 30 december 2021: Azencross, Loenhout
Zaterdag 1 januari 2022: GP Sven Nys, Baal
Woensdag 5 januari 2022: Herentals Crosst, Herentals
Zaterdag 22 januari 2022: Rectavit Flandriencross, Hamme
Zondag 6 februari 2022: Soudal Krawatencross, Lille
Zondag 13 februari 2022: Soudal Brussels Universities Cyclocross, Brussel

PROGRAMMA KOPPENBERGCROSS

Maandag 1 november 2021:

8u30: Jeugdinitiatie
9u30: Eerstejaarsnieuwelingen
10u15: Tweedejaarsnieuwelingen
11u00: Mannen junioren
12u00: Mannen U23
13u45: Vrouwen elite
15u00: Mannen elite

TV

De Koppenbergcross voor elite vrouwen en elite mannen is zondag vanaf 13u30 live te volgen in Sporza op één. Ook alle volgende crossen van de X²O Badkamers Trofee zullen de hele herfst en winter door live te volgen zijn in Sporza op één.

Deel dit bericht